15.03.2018

 

Визначення запасів продуктивної вологи на полях.

 

IMG-5c45f45d5002f801890bac7c9efee770-V 2

 

Після сходженя снігового покриву для визначення запасу продуктивної вологи у грунті проводиться відбір аналізу грунту. Відбір проводиться мотобуром на глибину 1 м, через кожні 10 см . Визначення вологи визначається термостатно-ваговим методом. Відібраний буром зразок ґрунту масою 30-40 г переносять у заздалегідь зважений сушильний бюкс, швидко закривають кришкою і зважують на технічних або електричних терезах з точністю до 0,01 г. Зважені бюкси з відкритими кришками ставлять у сушильну шафу і сушать до постійної маси при температурі 100-105°С. Піщані і супіщані ґрунти можна сушити при температурі 150-160°С. Через 5-6 год. бюкси виймають з сушильної шафи, закривають кришками і ставлять для охолодження в ексикатор. Після охолодження їх зважують, відкривають кришки і ставлять на контрольне сушіння. Через 1-2 год. їх виймають з шафи, охолоджують і зважують. Розходження в масі після контрольного сушіння повинно бути не більше 0,05 г. Якщо більше, то ще раз ставлять на сушіння на 1-2 год. Для розрахунків береться найменша маса після сушіння.

Вміст вологи не залишається постійним. Він змінюється в часі та просторі в залежності від метеорологічних умов, типу грунту, рельєфу, виду та віку рослин та ін. Спостереження за вологістю проводять регулярно.

 

IMG-46ecca013a3cdfad884d41f137e5722f-V 1